harbour health

Sinds een jaar is Harbour Health gevestigd op de Zandhoek in het centrum van Amsterdam. Een massagepraktijk die wordt gerund door Erwin Vasilda. Een zeer ervaren masseur die sinds 1997 actief is in o.a. de sportfysiotherapie praktijk in het Sportmedisch Centrum op het Olympiaplein in Amsterdam.

Erwin Vasilda
Harbour HealthWie is Erwin Vasilda


Een man die van jongs af aan mensen wilde verzorgen en helpen. Aanvankelijk dacht hij aan de verpleging, totdat hij een fysiotherapeut ontmoette en van alles hoorde over het ontstaan van blessures door sporten of door verkeerd bewegen. Hij wilde leren hoe hij pijn kon verlichten en ongemak kon oplossen of verminderen door de pijnlijke plek op te sporen en op de juiste wijze te behandelen. Hij rondde de opleiding sportmassage in 1 keer met succes af. Een logische keuze: concreet en letterlijk to-the-point. Inmiddels werkt hij al 25 jaar bij het Sport Medisch Centrum in Amsterdam. Op dit moment één avond in de week. 

Toch noemt hij zichzelf niet sportief. Hoewel hij naast voetbal ook honkbal speelde en vrij fanatiek heeft gesnowboard in een tijd dat het nog niet eens een officiële sport was en regels ontbraken. Het avontuur in de sneeuw en het zelf uit mogen vinden van betere technieken, gaf hem een gevoel van vrijheid. Daarnaast is hij gedreven om een doel te halen. Zo weet hij zeker dat hij in de toekomst nog een triatlon of een marathon gaat doen. 


Zijn werkwijze als masseur


Na een intake over wensen, klachten en ervaringen met massage en een  indruk van de lichamelijke conditie zorgt hij er voor dat de klant in optimale staat is om te kunnen worden gemasseerd. Het eerste half uur ligt de klant daartoe op een verwarmde mat die bezet is met jade-stenen. Zie ook Jade massage.

Jade geleidt de elektriciteit en helpt de spieren en het weefsel te ontspannen. Daarna kan hij beginnen met de massage. Met het grote voordeel dat het lichaam nu veel meer baat heeft bij de massage, omdat Erwin op een dieper niveau kan werken. De klant zal met een gevoel van welbehagen Harbour Health verlaten.

Opvallend is dat Erwin met z’n handen een lichaam kan lezen. Een sensitiviteit die hij al vroeg in zijn leven ontwikkelde, onder andere door een bijbaantje bij een bakker waar hij dagelijks deeg moest kneden. Hij voelt feilloos aan waar in het lichaam meer of minder druk nodig is, waar het vast zit, waar extra aandacht aan besteed moet worden. Zelfs zonder een voorgesprek, weten z’n handen wat hij moet doen

Hij vertrouwt volledig  op wat z’n handen hem vertellen. Als hij de benen masseert en het linkerbeen bijvoorbeeld aangeeft dat het even met rust gelaten moet worden, dan gaat hij het niet afmaken, maar last een pauze in en gaat verder met het rechterbeen.  Ook hier komt zijn ervaring als bakker hem goed van pas. Op het juiste moment het deeg laten rusten, is een absolute voorwaarde voor een goed deeg. Uiteindelijk gaat het om kennis combineren met de praktijk. In zijn visie heeft elk mens een uniek lichaam en bepalen ook omstandigheden hoe een lichaam reageert op een behandeling. 

Samenwerking

Erwin hecht veel waarde aan professionaliteit en overlegt met z'n collega's van het SMC als de situatie daar om vraagt. Evenzo belandden ze zo nu en dan bij elkaar op de behandeltafel. Onder andere manueel therapeut René de Leu en osteopaat Ton van Loosbroek van het Sportmedisch Centrum in Amsterdam.

Individueel en teams

Erwin behandelde topsporters, onder andere de hordeloper Marcel den Westen. Daarnaast heeft hij in 2019 als sportmasseur gewerkt  bij het Australische dames hockey-team. Dit jaar begeleidt hij het Pakistaanse hockey-team zowel in Nederland als ook in Pakistan. Daarnaast zal het KLM-team weer een beroep op hem doen tijdens de Dam-tot -Dam-loop.